Anyátlanul

Meddőség a tévésorozatokban

2017. június 25. - Anyatlanul

A meddőség, a sikertelen gyerekvállalás kezd kitörni a tabutémák közül, nem véletlen, hogy egyre többször bukkan fel a tévésorozatokban. Ezek közül szedtem össze néhányat, újabbakat és régebbieket, happy enddel zárulókat és pozitív tesztre várakozókat.

1.) Szomszédok

20150325nemcsak-karoly-es-invancsics-ilona.jpg

Gyerekkorom kultikus sorozata, a gazdagréti panelranchen játszódó folytatásos teleregény már a '80-as évek végén, a '90-es években ábrázolt olyan nőket is, akik hosszabb vagy rövidebb ideig küzdöttek a meddőséggel.

Talán ezen a téren a legmélyebben, legárnyaltabban Vágási Jutka tanárnő figurájának sztorija foglalkozott a gyermektelenséggel. Bár a fiatal feleségnek a sorozat elején viszonylag hamar sikerült teherbe esnie, de egy nyaralás alkalmával megemelt egy nehéz, gyümölccsel telerakott zsákot és elvetélt (na ennyit a szedd magad akcióról!). Az ezt követő részekben többször bukkant fel a házaspár életében a gyerek utáni meddő vágyakozás, Jutka kitartóan járt (titokban) orvoshoz, Feri is (titokban) kivizsgáltatta magát, segítették, támogatták egymást, mégis több évig kellett várniuk, míg végre megszületett Matyi.

Kevésbé erőteljesen ábrázolták Alma és János gyermekvállalással kapcsolatos terveit. (Ennek talán az lehetett az oka, hogy a kapcsolatuk kevésbé volt harmonikus és kiegyensúlyozott, mint Jutkáéké, sok volt a hullámvölgy és hát ilyenkor az ember lányának elég nehéz a babára koncentrálnia.) Főként a sorozat végén - a sokadik egymásra találás és a romantikus erdő közepén eltöltött, kéthetes, kibékülős pihenés után - erősödött fel a sikertelenségük. A kisszoba szűk homályában szóba kerültek az orvosi kivizsgálások, és a további lehetőségek. A sorozat befejezésekor nincs is happy end, a készítőknek már nem volt alkalma megvárni, míg ez a gyümölcs is beérik. (Az csak külön megjegyzés, hogy Almát alakító Fehér Annának 53 évesen született kisbabája.)

Érdekesség, hogy egyszer Taki bácsi arról mesélt Ferinek, hogy Lenke nénivel ők is nagyon nehéz időkön mentek keresztül - 3 kisbabát veszítettek el, mielőtt megszületett Alma anyukája.

(A kép forrása: www.origo.hu)

2.) Jóbarátok

monica-and-chandler-monica-and-chandler-31574881-873-661.png

Mindenki ismeri Monica és Chandler történetét, akik hiába szerettek volna közös kisbabá(ka)t, feltételezhetően mindkettejük biológiai problémája miatt, vajmi kevés esélyük volt rá. Hiába drukkoltunk nekik több évadon keresztül, a természetes teherbeesés elmaradt, végül az örökbefogadás mellett döntöttek, és  - a sorozatzáró dupla epizódban - két szép ikerbaba szülei lettnek. Nagyon jól felépített sztori ez, hiszen Monica a történet elejétől kezdve anyaságról álmodott, szinte mindent ennek a célnak rendelt alá, még élete nagy szerelmével, Richarddal is szakított, mert a férfi már nem szeretett volna több gyereket. Éppen ezért nagyon szívszorító és katartikus az ő útjuk.

Érdekes, hogy Ross és Rachel, ellentétben barátaikkal, teljesen akaratlanul, spontán lesznek szülők. (Rosst a terhesség hírével többször is "meglepték" a sorozatírók, hiszen Carollal közös gyerekének érkezése is váratlanul érte.) Ez egyébként nagyon hasonlít a Szomszédokban Mágenheim Ádám és Juli helyzetéhez, akik egy hosszú mosolyszünet utáni "kibékülésnek" köszönhetik Flórát. (Aki egyébként Frajt Edit igazi gyermeke.)

Arról pedig szerintem nem is kell szót ejtenem, hogy Monicát alakító Courteney Cox hosszú évekig küzdött meddőséggel, és a sorozat eseményeit saját magánéletében is megtapasztalhatta, annyi kivétellel, hogy végül lombikprogram keretében sikerült teherbe esnie.

(A kép forrása: https://obsessedwithtvbooksandmovies.files.wordpress.com)

3.) Így jártam anyátokkal

tumblr_m4fepl9fj71rwcjz5o1_500.png

A Jóbarátokhoz több ponton hasonlító (azt másoló?) Így jártam anyátokkal is behozza a történetébe a meddő pár témáját Lily és Marshall személyében. Ők többször is nekifutottak a gyerekvállalásnak, a kezdeti fellángolást egy rövid ideig - az univerzum áldásának jeléig tartó - szünet követte. És bár volt elkeseredés, pánik, teherbeesési praktika, hamis riasztás, meddőségi kivizsgálás, végül a természet elintézte a dolgot, mert az Irene hurrikán okozta pusztítás elől Barney lakásába bezárkózott kis csapat házaspárja a fürdőszobában múlatta az időt, nem kis sikerrel. És úgy tűnt, ezzel meg is tört a meddő-átok, mert még két Eriksen baba érkezését követhettük figyelemmel.

Érdekesség, hogy a sorozat másik női szereplőjének, Robinnak - a sztori szerint - egy orvosi vizsgálat apropóján kiderült, hogy nem lehet saját gyereke. És bár korábban többször kimondta, hogy nem szeretne gyereket, a hír mégis feldúlta.

Az pedig a sors fintora, hogy az ANYA, akinek személyére évadokon keresztül vártunk, amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen ment és hiába a gyerekek és a szép emlékek, a lényeg a nagy szerelem.

(A kép forrása: www.tumblr.com)

4.) Szex és New York

catch-38-1024.jpg

Az egyedülálló nők imádott sorozatában szereplő négy szingli nő közül Charlotte szeretne - szinte már a kezdetektől fogva - kispolgári életet (férj, lakás, család, gyerekek), persze nem olyan Szomszédok-félét, hanem hipergazdag New York-it, a Lantos utca helyett a Park Avenue-n. A meddőség azonban nem válogat, lehetsz kispénzű, lelkiismeretes tanárnő, keményen dolgozó pultoslány, fantasztikus szakács vagy sikeres galériaigazgató, mindegy, a lényeg, hogy szenvedni fogsz (feltételezhetően sok epizódon keresztül).

Tray-jel kötött első házassága idején kezdődött gyerek utáni elkeseredett harca, a naptárazással, a számolgatással, az előre programozott együttlétekkel, a hormoninjekciókkal, a barátnők terhességének hírére legörbülő szájjal, majd végül az elfogadással és ezzel együtt az örökbefogadás fontolgatásával. Ám a kapcsolat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és így a háztartásbeli feleség és anya terve felfüggesztésre került.

Második házassága (amiért szintén sokat kellett dolgoznia) sem hozta meg az azonnali sikert, Charlotte-nak hiába sikerült teherbe esnie, nem sokkal később elvetélt, utána pedig hiába próbáltak adoptálni, az igazi szülők meggondolták magukat. De persze minden a helyére kerül egyszer (legalábbis az amerikai teleregényekben) és a sorozat végén (akárcsak a Jóbarátokban) mégis kisütött a nap és megérkezett a hír, hogy örökbe fogadhatnak egy kislányt Kínából.

A történet azonban nem ért itt véget, mert a mozifilmben Charlotte természetes úton esett teherbe és egy újabb babával gazdagodott a Goldenblatt család.

Megemlíteném, hogy a korábban említett sorozatokhoz hasonlóan, itt is van spontán, nem tervezetten teherbeesős barátnő, Miranda, aki ráadásul egy működő petefészekkel is hamarabb lett anya, mint hősnőnk.

(A kép forrása: www.hbo.com)

5.) Murdoch nyomozó rejtélyei

wjawxedlvm6fuyttvszr.jpg

Az előzőekhez képest kevésbé ismert, az 1800-as évek végén, a 20. század elején játszódó sorozat egy kanadai nyomozóról, akinek a kezdetektől fogva szimpatikus volt a rendőrörs orvos-halottkéme, Julia Ogden. Az érzés kölcsönössé vált, de a beteljesülés hosszú évadokat váratott magára. Közben a halottkémből pszichiáter, a hajadonból férjezett, majd özvegy nő vált.

Az egyik epizód kapcsán derült fény Julia múltjának egy titkolt részletére, miszerint fiatalon szerelmes lett az egyik egyetemi diáktársába, teherbe esett, de mivel nem találták megfelelőnek az időpontot a gyerekvállalásra, ezért az abortusz mellett döntött, amelynek szövődményeképp meddővé vált. A katolikusként nevelt William Murdoch ennek ellenére - bár biztosan nagyon szeretett volna kisbabát - feleségül veszi az akkor már megözvegyült Juliát, vállalva a gyermektelen életet.

Később úgy tűnt, valahogyan az élet mégis elrendezi a dolgokat, hiszen a pár egy rendőri akció során megölt bűnöző csecsemő gyermekét fogadja örökbe. Azonban a boldogság rövid ideig tart, ugyanis kiderül, hogy a korábbi információkkal ellentétben a baba apja életben van. Murdochék némi vívódás után úgy döntenek, felkutatják a biológiai apa hollétét és visszaadják neki a gyereket.

(A kép forrása: imgkid.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatlanul.blog.hu/api/trackback/id/tr4012586779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása