Anyátlanul

Te vagy a hibás, ha nincs gyereked!

2017. július 17. - Anyatlanul

"Hamarabb kellett volna észbe kapnod, most már kár sírni!; Bele kellene törődnie, hogy nem lehet gyereke.; Ha a karrierépítés helyett nem várt volna olyan sokáig a gyerekvállalással, lehet, hogy már rég anya lehetne.; Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.; Legyen csak hálás annak a kibírhatatlan orvosnak, hiszen végül lett gyereke."

Ez csak néhány a neten keringő, meddőséggel kapcsolatos írásokra született kommentekből. Persze korábban is belefutottam ezekbe (szinte szó szerint ismétlődnek) és hasonlókba, ám az utóbbi idők eseményeinek kapcsán felduzzadtak azok a vélemények, amelyek egyértelműen azt állítják, a meddőségért kizárólag az érintettek a felelősek, és ennek tudatában kellene élniük, reagálniuk.

Tudom, hogy írásommal megosztó leszek, de fontosnak tartom, hogy legalább egy poszt erejéig reagáljak ezekre.

te_vagy_a_hibas.jpg 

Mi történt a közelmúltban, ami egy rövid időre szem elé helyezte a meddőséget?

Röviden: Csökkentették a meddőségi klinikák államilag finanszírozott lombikkezeléseinek volumenkorlátját és a magánintézmények munkájának ellehetetlenítését eredményező intézkedéseket terveznek.

Bővebben: A meddőségi klinikák meghatározott időszakra (pl. egy hónap) X darab beavatkozás elvégzéséhez szükséges összeget kapnak (ez a kvóta - egy hónapban ennyi darab beavatkozást lehet elvégezni. Ez a kvóta amúgy is kevés, kb. ennek a duplájára lenne igény.) Ezt az amúgy is alacsony kvótaszámot csökkentette az állam, így nőtt a beavatkozások várólistája. Egy-egy beavatkozásra több hónapot (fél évet, háromnegyed évet) kell várni. Ezzel szemben a kormánykommunikáció lépten-nyomon arról adott hírt, hogy egyre több családbarát intézkedést vezet be és több pénzt fordít a meddőség kezelésére. Valójában ezzel párhuzamosan ennek az ellenkezője történt (lásd kvótacsökkentés), valamint a magánszolgáltatókat is megpróbálják kiszorítani a palettáról (a megemelt finanszírozás csak az állami fenntartású intézményeknek járna).

Azóta a kormány azt ígérte, emelni fogja az elvégezhető kezelések számát (tehát emeli a finanszírozást), valamint támogatni fogja beavatkozáshoz szükséges gyógyszerek támogatottságát. Meglátjuk mi lesz belőle...

Miért ilyen fontos ez a probléma?

Magyarországon minden 4-5. (nagyjából 200.000) pár küzd meddőséggel. Ez a szám természetesen csak becslés, hiszen elképzelhető, hogy ennél több esetben is felmerül a nehezített fogamzás, de nem tudunk róla.

Miközben Magyarországon a népességszám folyamatosan csökken, a kormány mondhatni elfordítja a fejét, ha a gyerekre vágyó meddő párokról esik szó. Pedig ha a meddőségkezelés finanszírozása megfelelő lenne, az komoly mértékben emelné a születések számát.

Mi állhat a meddőség hátterében?

A meddőség mögött igen sokféle (hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai, immunológiai és pszichológiai és ezek kombinációi) okok, betegségek húzódhatnak meg. Létezik elsődleges (amikor nem jön létre terhesség) és másodlagos meddőség (amikor valakinek már van gyereke, de a második, harmadik babára kell várni), és kutatások bizonyítják, hogy ez nem a nők problémája, hanem kb. ugyanannyi esetben találnak a férfiaknál eltérést, mint a nőknél.

Látható, a probléma elég összetett ahhoz, hogy azt mondhassuk, nem egyértelmű, hogy kinek/minek a "hibája".

Na, akkor most mi van, miért a cikk?

Jogos a kérdés. A hosszú bevezetővel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy amikor a meddőségről beszélünk, akkor nem egy fekete-fehér problémával állunk szemben, hanem egy összetett nehézséggel.

A közelmúltban történtek kapcsán több írás is foglalkozott a meddőséggel, és azok is megszólaltak, akik esetleg korábban nem. Azok, akik saját személyes történetük, érzéseik megosztásával próbáltak felszólalni és elmondani, hogy bizony nem pontosan úgy van minden, ahogyan azt halljuk, kaptak is a nyakukba rendesen. Volt "szerencsém" követni ezeket és a hozzászólások olvasása közben mélyen elgondolkodtam azon, miért is írnak ilyet az emberek? Miért is hibáztatják az érintetteket?

Mi a probléma a hozzászólásokkal?

A fő gondom alapvetően az, hogy a kommentek egy része arról szólt, hogy:

- Te vagy a hibás, hogy nincs gyereked (pl.: sokára döntöttétek el, hogy akartok, kifutottál az időből; a karrieredre koncentráltál; biztosan az életmódod a felelős; nem teszed ezt vagy azt stb.)

- Nem törődsz bele, hogy nem lehet (pl.: fogadd el, hogy nem mindenkinek lehet gyereke; ami nem megy, azt nem kell erőltetni stb.)

- Nem mindenki alkalmas szülőnek / a sors akarta így (pl.: mindennek megvan a maga oka; nem szabad szembemenni a természet rendjével stb.)

- Ha bajod van, tűrj (pl.: a rendszer ilyen, ezt el kell fogadni; ha megaláztak az orvosi vizsgálatkor, akkor is hálás lehetsz nekik, hiszen végül lett gyereked stb.)

Bevallom, érintettként nem volt jó olvasni ezeket, miközben tudom, hogy azért nem minden ennyire egyszerűen megokolható. (Ezért is írtam arról, hogy mik állhatnak a meddőség hátterében.)

Mégis kellemetlenül érint, hogy a hozzászólók egy része az empátia, a figyelem legkisebb jelét sem mutatva, pötyögik a telefonjukba, "gondolkodtatok volna hamarabb, most már kár vinnyogni".

Miért érint kellemetlenül? Mert:

- Nem gondolom, hogy jó ötlet skatulyázni. Egyáltalán nem biztos, hogy "te vagy a hibás". (Egyáltalán érdemes ezt sulykolni valakibe?) És mi van akkor, ha tényleg a karrieremre koncentráltam? Hiba ez egyáltalán? Akkor már nem is érdemlem meg, hogy segítséget kapjak?

- Nem gondolom, hogy használ, ha ismeretlenül azt mondjuk, törődj bele, fogadd el. Honnan tudhatná bárki a monitor előtt, hogy kinek kellene beletörődnie, és kinek nem? Hogy kinek érdemes még küzdenie, kinek nem? (Egyáltalán ki az, akiknek ezt ki kell mondania?)

- Nem gondolom, hogy jól esik az embernek, ha azzal okolják a gyermektelenségét, hogy ő az univerzum kiválasztottja (persze negatív értelemben), mert a sors szerint ő nem alkalmas szülőnek. (Most komolyan? Honnan a fenéből veszi azt bárki, hogy biztosan alkalmatlan szülő lennék?)

- Nem gondolom, hogy célravezető, ha azt javasoljuk, tűrj és örülj! Miért kellene bármikor is elfogadnunk, hogy kiszolgáltatott (vagy bármilyen) helyzetben nem vagyunk többre méltók, mint az összeszorított fogakkal tűrésre? Miért fogadjuk el, hogy tűrnünk kell az embertelen viselkedést, a megalázó hangnemet, a figyelmetlenséget, a szakmai hibákat, a nemtörődömséget stb.? És változtat bármin, ha mégis lesz gyerek? És ha nem?

Valahol az alapokban van a hiba.

Mert előbb kérdezek, utánaolvasok, tájékozódom, és csak utána alkotok véleményt; hogy empatikusan, nyíltan fordulok nehéz helyzetben lévő embertársaim felé, mielőtt reagálnék arra, amit megoszt velem; hogy véleményemet kulturáltan és tisztelettel mondom el neki; hogy tartózkodom a személyeskedéstől, a gúnytól, a fölényeskedéstől; hogy ítélkezés helyett segítek és támogatok, mert a kinyújtott kézben és a nyílt szívben hiszek és nem a büntetésben vagy a hibáztatásban.

Nem mondom, hogy nincs szükség arra, hogy időnként mi, érintettek is megálljunk egy pillanatra és újradefiniáljuk a helyzetünket. Hogy elgondolkodjunk azon, milyen lehetőségeink vannak, hogy mérlegeljük, esetleg más módon kerülhetne a családunkba gyerek; hogy tehetünk-e azért, hogy kikecmeregjünk a meddőségből, hogy külső segítséget kérjünk...

Nem állítom, hogy nincs szükség arra, hogy beszéljünk és vitázzunk, de a megbélyegzésre és kioktatásra nemet mondok.

És azt sem állítom, hogy minden hozzászóló elutasító és hibáztató.

 

És nem szeretném, hogy átérezd, hogy milyen meddőnek lenni, csak azt, hogy megpróbálj megérteni! Köszönöm!

 

A kép forrása: huffingtonpost.com

Felhasznált irodalom:

http://hvg.hu/itthon/20170625_olcso_meddosegi_kezeles_lombikbebi_program_hol_korhaz_allami_maganklinika_osszehasonlitas

https://mno.hu/belfold/kilatastalan-helyzetben-a-meddo-parok-2401352

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatlanul.blog.hu/api/trackback/id/tr4212659913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-JzK- 2017.07.18. 19:21:22

Pedig teljesen jogos társadalmi szinten azt hirdetni, hogy nem 35 évesen kell először elgondolkodni azon nőként, hogy húú ideje megállapodni. Az elmúlt 15 évben mit csináltál? Nem jött az igazi? Aha, de azért gondolom az alfa-körhinta az pörgött.

Az életben a tetteinknek következményei vannak. Ha láncdohányos vagy, akkor jó eséllyel tüdőrákot kapsz. Nem holnap, hanem 15-20 év múlva, de az akkori sorsodat most alapozod meg. És az állam nagyon jól teszi, hogy a negatív következményekre figyelmeztet. Nem tilt, csak ráírja piros betűkkel, hogy öl, butít, és nyomorba dönt.

Egy nőnek van egy jó másfél évtizede arra, hogy megállapodjon egy olyan férfival, akivel lehet babaprojektbe kezdeni. Igen, ez azt jelenti, hogy ha 22 évesen annyira hajtott a partyláz, hogy nem ezen járt az agyad, akkor a mostani sorsodat, akkor alapoztad meg.

Igen, gyurcsányiasan szólva, elkúrtad, nem kicsit, nagyon.

mgtow.wikia.com/wiki/Wall

EddieCivic5g 2017.07.18. 19:26:30

@-JzK-: Szóval elkúrta, mert meddő lett. Hát gratulálok eme briliáns eszmefuttatáshoz.

-JzK- 2017.07.18. 19:38:56

@EddieCivic5g:
Nem azokról beszéltem, akik eleve, amúgy is meddők, hanem azokról, akik amúgy nem lettek volna azok, csak a huszas éveiket a faszkörhintán töltötték, és amikor kapcsoltak, hogy ebből hosszú távon macskás szingli-lét lesz, már késő voltam. Ez igenis életvezetésbeli hiba, amely az egyénnnek felróható. Segítek: az egyes szám második személy gyakran általános alanyt jelöl, főleg az angolban, de a magyarban is használatos.

-JzK- 2017.07.18. 19:39:44

@EddieCivic5g:
Nem azokról beszéltem, akik eleve, amúgy is meddők, hanem azokról, akik amúgy nem lettek volna azok, csak a huszas éveiket a faszkörhintán töltötték, és amikor kapcsoltak, hogy ebből hosszú távon macskás szingli-lét lesz, már késő volt belekezdeni. Ez igenis életvezetésbeli hiba, amely az egyénnnek felróható. Segítek: az egyes szám második személy gyakran általános alanyt jelöl, főleg az angolban, de a magyarban is használatos.

Mancilla Pectoralis 2017.07.18. 19:42:50

Én azt tapasztaltam,hogy ezek a vélemények írásban jöttek csak elő.Élő szóban még nem hallottam a fentieket(ezeket a véleményeket nem sok ember meri élő szóban egy meddő párnak odavetni.Ha igen az is megérdemel egy posztot)..Egyébként pontról pontra megtudnám cáfolni az összes állítást mert a mi helyzetünk elég speciális volt.Mindkét fél sáros volt,letojtuk a karriert,nem nyafogtunk a beavatkozásokkor,és a végén spontán jött össze kétszer is a gyerek.Igaz öt évet vártunk rá és végigmentünk mindenen,de a természet oldotta meg a problémát.:-P Ettől még nem lettem jobb szülő,hogy spontán van gyerekem,és azok sem jobbak akiknek nem kellett küzdenie érte ennyit sem.Magyarország tele van boldogtalan emberrel,aki trollként éli ki magát,ennyi.

Mancilla Pectoralis 2017.07.18. 19:46:41

@-JzK-: Mert a mai férfiak kapva kapnak azon,hogy családot alapítsanak.....Ha egy nő gyereket akar,nagyon sok ocsút kell kirostálnia..Márpedig a gyerek egy hatalmas projekt ami egy stabil kapcsolatot is megingathat.Az anyai ösztön meg nem mindenkinél jön 20 évesen.Akkor miért is ne keresgéljen? És azt honnan tudja előre,hogy amikor megismerkedik végre a megbízható férfival,hogy akkor nem meddő vagy ő,vagy a párja?

KenceFince 2017.07.18. 19:52:59

Ez is egy nagyon jó példa arra, hogy amikor a jogokról van szó, akkor a feminizmus által felheccelt emancipuncik mennyire ki tudják akasztani az állkapcsukat, de a joggyakorlással szükségképp együttjáró felelősségről van szó, egyből visszamennének cselekvőképtelen gyermekbe. Őket mentesítsék mindenfajta következmény alól! Ők nem tehetnek róla! Vagy ha mégis, ne ez legyen hangsúlyozva! Őket mentsék meg!

Ugyanez van a kövérséggel is: a feminizmus egyik tartóoszlopa a kövérnő-lobbi. Undorító 80 kilós tehenek nyalják egymás fényesre, hogy "te így is gyönyörű vagy!". Aztán persze két vodka után megy a hiszti, hogy miért nem mászik rájuk Céronáldó. Egyszer egy ilyen dagadék elpampogta nekem, hogy de hát nem tehet róla. HÁT MÉGIS KI A FASZOM TEHET RÓLA?!

Ez a felnőttlét, öreg, döntesz és viseled a következményeket, amik bizony néha súlyosak lehetnek. És a családodon kívül senkitől se várhatod, hogy folyton kimentsen.

Az a helyzet, hogy nekem lesülne a képemről a bőr, ha azt kéne mondanom a gyerekemnek, amikor megkérdezi, hogy ő hogy került a világra, azt kéne mondanom, hogy hát kisfiam, te igazából egy petricsészében készültél, ugyanis anyád kifutott az időből, mert 18 és 35 éves kora között inkább a néger rapperek faszát szopta a sziget backstage-ében, és annyi abortusza volt, hogy nem tudott teherbe esni, csak ha kicsit bekurblizták a szaporító szervrendszerét.

(Mielőtt valaki felháborodna, nem az eredetileg eleve meddőket kívántam ezzel minősíteni, csak egy nagyon is jellemző réteget, akik simán végigkurválkodtak a huszas éveiket, a "rendes srácokat" elhajtották [vö. "nem sikerült megtalálnom az igazit"], majd mire észbe kaptak, kifutottak az időből.)

Ja és persze mindezt fizesse a TB, mint ahogy a húsz eddigi abortuszát, amit az M. Richárd-féle arcoktól bekapott legyekből eredtek.

KenceFince 2017.07.18. 20:01:54

@Mancilla Pectoralis:

Igen, nyilvánvalóan az a normális és érthető élezvezetés, ha egy nő kipróbál ilyen féle faszikat:

kuruc.info/r/34/172795/

Teljesen életszerű, hogy szegény kis huszonéves csaj NEM TUDJA előre, hogy hát ebből aligha lesz hosszútávú és lebabázásra alkalmas kapcsolat :D

Neeem, a helyzet az, hogy a mai nők jó része el van kurvítva, és nagyon nem véletlenül van ez így, hogy a 18 és 25 közti nők az ilyen faszikért vannak oda, hát hiszen olyan "szekszi" a börtöntetkója (vö. hübrisztofília). Aztán persze megy a sírás, hogy nem jön az igazi.

Az állam akkor tenni jól, ha egy életút következtében előállt helyzeteket hangsúlyosan bemutatná: hogy lám, így jár, aki kurvul. Piros betűkkel kiíva, ahogy a cigire ráírják, valahol képpel ki is rakják hogy mi lesz ennek a vége.

w.blog.hu/2008/01/08/szopoagon_1

anyadmajma 2017.07.18. 22:34:06

@-JzK-: legjobb lenne, ha nem beszélnél inkább semmiről, te gyökér. Kár hogy anyád nem így gondolkodott, hanem mindenáron ideellett egy ilyen fattyút. Jó leszel te muzulmánnak, ha 10-11 évesen menstruál a gyerek, akkor már meg lehet dugni, hadd szaporodjon.

@KenceFince: Idézz még a kurucinfóról, te fasz:) bárki megaszongya neked, hogy az a tuti hírforrás:) Anyád téged se tanított semmire, de legalább büszke rád! tuti. mAjd pont a csőbuzi kurucinfóról fogok társadalmi és szociológiai dolgokról tájékozódni:)

Middleton 2017.09.23. 15:24:44

A férjemmel húszas éveink elején ismerkedtünk meg, pár évre rá össze is házasodtunk. Soha nem volt egyikőnknek sem komolyabb betegsége, sportos testalkatú, energikus fiatalok voltunk. Szenvedélyesen szerettük, és ma is szeretjük egymást. Nem volt abortuszom, mindig vigyáztam magamra, meg sem fordult a fejemben, hogy ennek ellenére nem lesz gyermekünk.

Egy év sikertelen próbálkozás után hosszas (és fájdalmas) kivizsgálásnak vetettük alá magunkat, ahol kiderült, hogy mindketten teljesen egészségesek vagyunk! Az átjárhatósági vizsgálat után az orvos mosolyogva ennyit tanácsolt: "Szeretkezzenek minél többet!" Hát, nagyon köszi, ezzel a tanáccsal aztán előrébb vagyunk. Azóta évek teltek el, és a gyermekáldás csak nem örvendeztetett meg minket.

Jövőre betöltöm a 35-öt, akkor már nyugodt szívvel a fejemhez vághatják, hogy ennyi idősen már ne szüljek. Addig csak a következő szövegeket kapom (szemtől szembe!):
- Törődjek bele!
- Nem most kellene elkezdeni gyerekvállaláson gondolkozni!
- Mert csak a karrier érdekelt!
- Biztos rágörcsölsz!
- Lehet, hogy nem illetek össze!

Ilyenkor a reakcióm körülbelül ennyi: Még jó, hogy ennyire értesz hozzá. Csak nem nőgyógyász vagy? És higgyétek el, nem szoktam magamtól ezt a témát szóba hozni.

Elég nehéz ezt magunkban feldolgozni, nincs szükség arra, hogy olyanok, akik ezt nem élték át, még tegyenek rá egy lapáttal. Soha nem voltam karrierista, így csak annyit szeretnék üzenni azoknak, akik ezeket a mondatokat vágják a meddő párokhoz, hogy

"ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna".
süti beállítások módosítása