Anyátlanul

Melyek a leggyakoribb meddőségi vizsgálatok?

2017. március 22. - Anyatlanul

Amikor elindultam a meddőségi kivizsgálás útján, nem igazán láttam magam előtt, hogy milyen vizsgálatoknak nézek/nézünk elébe. Sajnos úgy tapasztaltam, hogy vannak, akik hozzám hasonlóan kevés információval rendelkeztek, így összeszedtem a leggyakoribb és legáltalánosabb kezdeti vizsgálatokat.

vizsgalatok.jpg

1.) Nőgyógyászati vizsgálatok

Ezek a leggyakoribb "kezdő" vizsgálatok. Általában az alábbi részekből áll:

  • manuális vizsgálat;
  • rákszűrés (ez amúgy is évente ajánlott);
  • hüvelyváladék szűrővizsgálata;
  • hüvelyi ultrahang.

2.) Hormonvizsgálatok

A menstruációs ciklus meghatározott napjain (általában a 3. és 21. napra javasolják) vérvétellel elvégzett alap hormonvizsgálatok. Leggyakoribb összetevői:

  • pajzsmirigy hormonok (TSH, T4, T3, anti-TPO, ATG),
  • FSH (folliculus-stimuláló hormon),
  • LH (luteinizáló hormon),
  • prolaktin,
  • ösztradiol,
  • tesztoszteron,
  • progeszteron.

Gyakran ekkor elvégzik azokat az általános laborvizsgálatokat is (vércsoport meghatározás, vérkép, HIV, hepatitisz, varicella, rubeola, toxoplazma szűrés), amelyek kiegészítő információkkal szolgálhatnak, illetve befolyásolhatják a kezelés módját.

Általában kérik a D vitamin szint megállapítását is. Amennyiben ez elmarad, érdemes megcsináltatni vagy kérni a későbbi meghatározását, mert nem csak a meddőség szempontjából fontos a D vitamin szintünket megfelelő értéken tartani.

Szintén kérhetik, de ha nem, érdemes az Anti-müllerian hormon (AMH) szintjének mérését is kérni. Ez azonban fizetős (még akkor is, ha állami finanszírozású rendszerben végzik a többit).

3.) Inzulinrezisztencia - terheléses cukor vizsgálat

Szerencsére most már egyre több helyen elvégeztetik ezt a vérvizsgálatot is, amelynek folyamata ismerős lehet annak, aki már volt állapotos vagy a környezetében már volt várandós.

A vizsgálat egy éhgyomi vérvétellel kezdődik, majd ezt követően meghatározott mennyiségű cukor elfogyasztása után 60, majd 120 perccel ismételt vérvétel következik.

Amennyiben nem kérik, érdemes elvégeztetni a vizsgálatot, mert sok meddő nő esetében az inzulinrezisztencia okozza a fő problémát!

4.) HSG vagy HYCOSY - petevezeték átjárhatósági - vizsgálat

A petevezetékek átjárhatóságát egy kontrasztanyagos vizsgálattal állapítják meg, főként a menstruációs ciklus első felében. Az eljárás során a hüvelyen keresztül egy katétert vezetnek át a méhszájon, amelyen keresztül kontrasztanyagot fecskendeznek a méh üregébe, majd a petevezetékeken keresztül a hasüreg felé, közben a HSG esetében röntgenkészülékkel, a HYCOSY vizsgálatkor ultrahanggal figyelik a kontrasztanyag útját.

A vizsgálat a petevezetékek átjárhatósága mellett a nemi szervek állapotairól és esetleges rendellenességeiről is információk nyerhetők.

A vizsgálat ébren történik, rendszerint néhány órás kórházi tartózkodás után haza lehet menni. Bár van olyan intézmény, ahol az éjszakát a klinikán kell tölteni.

A HSG vizsgálat államilag finanszírozott, a HYCOSY eljárásáért azonban fizetnünk kell.

5.) Laktózérzékenység, illetve cöliákia vizsgálat

Szintén a vérvizsgálatok közé tartoznak és azoknak is ajánlott, akik korábban nem tapasztaltak ezzel kapcsolatos tüneteket, panaszokat.

 

A fentebbi vizsgálatokkal párhuzamosan - lehetőleg az elején - elvégzik a pár férfitagjának kivizsgálását is.

1.) Vérvizsgálatok

Akárcsak a nők esetében, az általános laborvizsgálatokat és szűréseket a férfiaknál is elvégzik.

2.) Spermiumvizsgálat

Általában 3-5 nap önmegtartóztatás után mintát kell leadni, majd a kiértékelésekor a spermiumok számát, mozgékonyságát, alakját, a minta PH értékét, viszkozitását és egyéb jellegzetességeit figyelik.

Amennyiben szükséges a továbbiakban andrológiai vizsgálat elvégzése is javasolt.

 

Ezek a leggyakoribb, alapvető vizsgálatok, amelyek többnyire TB finanszírozottak (ahol erre nincs lehetőség, azt külön feltüntettem), de mindegyik elvégeztethető önköltséges formában is.

Javaslom, hogy a vizsgálatok szükségességéről, illetve a kapott eredmények kiértékelésével kapcsolatban mindig a kezelőorvossal konzultáljatok!

Olykor szükség lehet az korábban elvégzett vizsgálatok megismétlésére, tehát elképzelhető, hogy egy már meglévő lelet érvényessége aktualitását vesztheti.

A lista összeállításában nyújtott segítségéért ezúton szeretnék köszönetet mondani Zsunak, a BMC-s csoport egyik adminjának és vezetőjének.

 

A későbbiekben kitérek majd azokra a vizsgálatokra is, amelyeket ritkább esetekben végeznek el, illetve szó lesz azokról a kezelőorvosokról és szakemberekről is, akikkel a kivizsgálási folyamat során találkozhatunk.

(A kép forrása: time.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatlanul.blog.hu/api/trackback/id/tr8812350525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása