Anyátlanul

Mondjam? Ne mondjam?

Válaszoljunk-e meddőként, ha a gyerekről kérdeznek?

2017. április 03. - Anyatlanul

A "Na és mikor jön a baba?" az egyik legnehezebb kérdés, amit meddőként a környezetünktől kaphatunk és szinte elkerülhetetlen, hogy ne fussunk bele. Mit érdemes tennünk, ha szeretnénk rá válaszolni és mit, ha inkább nem?

mondjam.jpg

Magam úgy tapasztaltam, hogy nagyon sok tényezőtől függ, hogy éppen mit és hogyan szeretnék válaszolni a kérdésre. Legtöbbször a kérdésfeltevés körülményei, a kérdező személyéhez kapcsolódó érzéseim és az időzítés befolyásolta a reakcióimat. Sohasem volt két egyforma válasz, mint ahogyan sohasem volt két egyforma kontextus sem.

Magánügy? Vagy mégsem?

Az egyik leggyakoribb dilemma, hogy vajon a gyerekvállalási terv magánügy vagy sem? Olyan ez, mint a "Mennyit keresel?" és a "Hány kiló/éves vagy?" vagy inkább a "Hogy vagy?" és a "Mi újság?" családjába tartozik?

Személyes élményeim alapján talán az utóbbiba sorolnám, habár én magam azt gondolom, hogy talán elég intim kérdés ahhoz, hogy csak úgy feltegyem a "Mi van veletek?" és a "Milyen a meló?" után.

Ám én úgy tapasztaltam, hogy az emberek többsége nem talál kivetnivalót abban, ha felteszi a kérdést. Az esetek nagy részében semmilyen hátsó szándék, gonosz gondolat nincs mögötte, csupán csak a mi kultúránkban ez így szokás. Mert szokás, esküvő, összeköltözés, gyerekvállalás, legtöbbször így megy. Tehát "Hogy vagy?", "Milyen a munka?" és "Mikor jön a gyerek?". Ezek teljesen egyenrangú kérdések, nincs köztük intimebb és kevésbé személyes. Legalábbis sokak szerint nincs.

El is kellett telnie elég időnek, hogy ne gondoljak az ilyen helyzetekre tolakodásként, a magánéletemben való vájkálásként. Ha pedig úgy érzem, hogy mégis, inkább hátat fordítok.

Az utcán vagy egy kávézóban?

Az is igaz, hogy teljesen máshogy reagáltam a gyerekvállalási terveinkről szóló érdeklődésre, ha az utcán összefutva vagy egy csendes kávézó eldugott sarkában került rá sor. Mivel a téma elég érzékeny és akár további kérdéseket is felvethet (és talán ez a jobbik eset), én mindenképp azokra a beszélgetésekre voltam nyitott, ahol a helyszín erre lehetőséget nyújtott.

Ha már neki elmondtam, akkor másnak is el kell?

Természetesen abszolút nem vallottam azt az elvet, hogy ha már elmondtam valakinek, hogy sajnos hiába szeretnénk gyereket, egyelőre nem jön, akkor ezután mindenkinek, aki csak rákérdez, el kell mondanom. Sőt, alapjában véve semmit sem kell.

Csak olyannak mondtam el, akinél azt éreztem, hogy biztonságban megtehetem. Értem ezt úgy, hogy megbízhatok benne és az egyik legnehezebb krízisem körülményeibe és hozzá kapcsolódó érzéseimbe, problémáimba beavathatom.

Mindmáig vannak olyan személyek, akikkel nem beszélek erről, még akkor is, ha ők ismerik azt a személyt, akinek már elmondtam.

 

Pozitív és negatív tapasztalatok alapján alakultak ki bennem az alábbi javaslatok, amelyeket magam is követek:

    • Nem kell siettetni semmit! A meddőségről beszélni csak úgy érdemes, ha úgy érzed, megérett rá az idő, hogy másokat is beavass. Ha még magad sem tudod, hogyan viszonyulj hozzá, nem vagy biztos az érzéseidben és félsz a környezeted reakcióitól, nyugodtan várj vele. Előbb próbáld meg - akár szakember segítségével - tisztázni a saját gondolataidat és érzéseidet.
    • Megválogathatod, kivel szeretnél beszélni! Rajtad múlik, hogy kit érzel olyan személynek, akivel szívesen beszélsz. Lehet, hogy ma nem, de néhány hónap múlva már másnak is szívesen megnyílsz.
    • Készülj arra, hogy nem feltétlenül arra számít a környezeted, hogy elmondod, meddő vagy! Előfordulhat, hogy az érdeklődésükre nem azt a választ kapják majd, amire számítottak. Ekkor elakadhat a beszélgetés, sőt akár úgy is érezheted, hogy kellemetlen helyzetbe hoztad a másikat. De ez inkább annak köszönhető, hogy az emberek ilyen esetekben leblokkolnak, maguk sem tudják, mit mondjanak. Ekkor érdemes - akár humorral - oldani bennük a feszültséget és átvenni az irányítást. De semmiképpen se gondolj arra, hogy valamit rosszul csináltál.
    • Nyugodtan mondhatsz nemet! Ha úgy érezd, hogy valamiért most nem szívesen beszélsz róla, mondj nemet, kérj időt.
    • Csak annyit mondj el, amennyit szeretnél! Beszéljétek meg a pároddal, hogy mennyi információt osztotok meg szívesen másokkal. Nem biztos, hogy egy férfi szívesen beszél a spermaanalíziséről vagy a nők az összenőtt petevezetékükről.
    • Ha segít, gondold át, fogalmazd meg otthon, mit fogsz mondani. Keresd meg a megfelelő szavakat, gondolatokat, amelyeket nyugodt szívvel ki tudsz mondani, át tudsz adni.
    • Ne vedd magadra azokat a véleményeket, amelyek nem igazak rád! Teljesen felesleges stresszelni azon, hogy ő és ő ezt és ezt mondta, mikor fogalma sincs, hogy... Ilyenkor talán érdemes témát váltani vagy lelépni.

Miért érdemes mégis beszélni?

Bár nem könnyű, összességében talán mégis szerencsés, ha beszélsz a nehézségeidről, problémáidról. Ha meg tudjuk osztani érzéseinket, gondolatainkat egy családtaggal/baráttal/segítő csoporttal/szakemberrel, csökkenhet a bennünk lévő feszültség, oldódik a stressz és talán nem várt helyről kapunk olyan segítséget, amelyre szükségünk van.

 

 (A kép forrása: girlterest.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatlanul.blog.hu/api/trackback/id/tr3912384635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tisztességes Természettudomány 2017.04.04. 06:49:16

"Na és mikor jön a baba?"

Erre a merőben tapintatlan és ormótlan kérdésre szerintem csak humorral érdemes válaszolni: "Ez rajtad múlik, kedves kérdező, amikor a pároddal rászánjátok magatokat"

A kérdezőnek ugyanis pont csak ehhez van köze, más családjához nincs.

Lyozsi 2017.04.04. 06:49:40

Mi is ebben a cipőben járunk.

Ami rohadt bosszantó, hogy a Romániából (Bocsánat: Erdélyből) jöttek, egyből hozzá is teszik gúnyosan: - segítsek?
Ezt pl. benyögte egy környékbeli közértes is a feleségemnek. (mintha lenne hozzá köze)
Na amikor elmesélte, lementem a közértbe, megköszöntem a felkínált segítséget és mondtam neki: szőrös talpú gyerekre nincs szükségem. És különben sem rajtam múlik... (klinikailag bizonyítva)
Akkor már nem volt akkora pofája. Bocsánatot kért.

Killary Fucking Clingon 2017.04.04. 06:50:00

Talán nem kellene ezt ennyire túl lihegni.
Nem jön baba és kész. Nem karok babát. Nem lehet babám. Majd valamikor. Jövőre. Akármikor. Mi közöd hozzá. A meddőség meg nem dráma, ahogy a gyerekszülés sem superwoman teljesítmény. Hánynom kell már az ostoba értelmetlen buta picsáktól és a ratyivá változott férfiaktól. Megérett az emberiség egy hatalmas népirtásra..Lehet a muszlimoknak lesz igazuk és az ostoba nyugati népeknek pusztulniuk kell..

Sequoyah 2017.04.04. 06:50:24

Van olyan ismerosom, akikrol tudom hogy majd egyszer biztos akarnak gyereket, de meg "elni akarnak" elotte. Na toluk neha megkerdezem, hogy na mikor:)

Viszont van olyan ismerosom is, akirol tudom hogy mar most szeretne gyereket, es probalkoznak. Na oket egyaltalan nem kerdezgetem. Meg ha minden rendben van is veluk, akkor sem biztos hogy elsore osszejon. Es minden egyes honap csuszasnal elgondolkozik az ember, nem-e baj van velunk. Semmi szukseguk arra, hogy meg plusz kerdesekkel is stresszeljek oket.
Szoval ha nem tudjuk hogy hogy kerdezzuk, akkor inkabb halgassunk. Segiteni ugyse tudunk.

Billy Hill 2017.04.04. 06:50:31

No hát ez aztán tényleg az a téma, amihez a két érintetten kívül senkinek nincsen semmilyen köze... Sem kollégának, sem szomszédnak, sem barátnak, sem szülőnek...

ubu1a 2017.04.04. 06:50:48

"Mindmáig vannak olyan személyek, akikkel nem beszélek erről, még akkor is, ha ők ismerik azt a személyt, akinek már elmondtam."
Azért ez némi magyarázatra szorulna. A stratégia egyenes út ahhoz, hogy az embert a háta mögött beszéljék ki.

2017.04.04. 06:51:02

Nem kell szabadkozni, megerdemli, aki ilyen tolakodo, hadd erezze magat kellemetlenul. Ra is kell tromfolni "hogy jonne? Kivettek a mehemet", aztan nezni a kinosan feszengo arcokat, mert erre nincs mit lepni. O akart teged kellemetlen helyzetbe hozni, hogy vajkalhasson, sajnalkozhasson es utana pletykalkodhasson "juj, tudtad, hogy a Marinak nem lehet gyereke? Hat nem borzaszto? Ilyen fiatalon". Na, akkor tessek: municio.

Dr. Bélus___ 2017.04.04. 10:42:50

Én annak idején annyit mondtam, hogy "sajnos nem mindenkinek megy az simán", és ezzel mindenki megelégedett. Nincs abban semmi szégyen, hogy meddők vagyunk az asszonnyal, ez is csak egy betegség. Aztán összeraktuk a kislányunk nagy nehezen (erős orvosi segítséggel), azóta az a kérdés jön, hogy "na és mikor jön a kistesó". Erre meg azt mondom, hogy nekünk nem lehet több, ami nem feltétlenül teljesen igaz, de erre is bepadlózik mindenki és soha többet nem jön ezzel a kérdéssel. :)

Boka1 2017.04.04. 10:42:57

Bár genetikailag minden nő képes szülni, de a só szegény étrend meg a háttérsugárzás ( laptop az ölben, számítógép a láb mellett) megnehezíti.
A hormonkezelés viszont nagyobb üzlet a rákkezelésnél.

Hörömpő cirkusz világszám 2017.04.04. 10:53:59

Szerintem ez kb. olyan szintűen bunkó kérdés, mint ha azt kérdezné valaki, hogy szedsz-e tablettát vagy sem, illetve gumival vagy gumi nélkül szexeltek.

Azok, akikre tartozik, úgyis tudják, a többieknek meg mi közük van hozzá? Beszélgessetek másról, vagy ha nincs más téma, akkor mosolyogjatok egymásra és menjen ki-ki a dolgára.
süti beállítások módosítása